Ако си поставим за критерий как за обществото има значение върховенството на правото, България много бързо може да се превърне в по-добро място за живеене.

Това заяви преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той коментира решението на Етичната комисия към ВСС да не образува проверка по повод речта му за годишнината на ВКС.

Панов подчерта, че доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Той благодари на всички негови колеги, които са застанали зад едно от най-важните постижения на демократичните общества, а именно – свободата на човек да се изразява.

"Когато обаче в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани ключови промени на Конституцията, аз не само се ползвам от това право, а считам, че това е мой дълг", заяви Панов и допълни, че ще продължава да го прави, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции "Респект" ще бъдат правени срещу него.

Отново подхождайки философски, Лозан Панов напомни, че човек трябва да се страхува от самия страх.
"Ако не кажем своята позиция, ще станем мълчаливи съучастници на всичко това, което се случва”, коментира той.

По думите му, независимо от стълкновенията между властите, основната цел е всяка власт да не злоупотребява и да се предпази народа от автокрация.