За Либия заминават роднини на петте български медицински сестри и на д-р Здравко Георгиев. Има разрешение за всекидневни свиждания в затвора "Джудейда", съобщиха от Министерството на външните работи.

Не се знае колко ще продължат самите свиждания, каза синът на д-р Здравко Георгиев Мариан, цитиран от БНР. Според него след последните изявления на либийския лидер Муамар Кадафи за медицинските сестри трябва да се говори като за заложници. Най-важното е общественият натиск да продължи, каза още Мариан.

Единственото в момента, което ги крепи е инициативата на медиите, подкрепата на цялото българско общество, с лентичкитe и стикерите. Най-важното за тях е да могат да го видят. Преди 7 години ние това го говорихме, всички да с вдигнат, да има неправителствени организации, правителствени организации, които да направят нещо.

Антония Първанова потвърди, че българските представители ще поискат изслушване в ЕК по случая с българските медицински сестри в Либия. Не е толкова лесно да убедим колегите си, че външната политика на ЕС има отношение към такъв сериозен проблем, каза д-р Първанова. Ние бихме искали да обърнем внимание и на сериозни политически въпроси.