В Народното събрание да се създаде анкетна комисия, която да извърши изследване на службите при провеждането на операцията в Костенец. Тя трябва да се оглави от представител на опозицията и да бъде на паритетен принцип, а не на базата на парламентарни мнозинства. За това настоя лидерът на ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция в централата на партията.

Видно от информацията е, че тази полицейска операция е тежък провал, довел до човешки жертви. По думите на Атанасов съгласно Конституцията държавата гарантира живота на българските граждани. От МВР беше оповестено, че Стоян Зайков е бивш затворник. Една парламентарна комисия би трябвало да изследва действията на службите, за да не се допусне първото убийство от 9 май.

В комисията трябва да са представени всички политически сили с равен брой представители. Добре би било, ако те имат професионален опит и опит в полицейската дейност.

Въпреки масираната акция в Костенец, броени дни след първото убийство е извършено и второто - това на Валентин Петров, припомни Атанасов.

Решенията на ръководството на МВР трябва да бъдат внимателно разследвани, убеден е той, а на съответните длъжностни лица трябва да им бъде потърсена отговорност. 

Дали става въпрос за убийство или самоубийство на издирвания Стоян Зайков, според Атанасов, също подлежи на обстойна проверка, изразиха съмнение демократите.

Стоян Зайков е открит,  самоубил се е след престрелка с полицията
Обновена

Стоян Зайков е открит, самоубил се е след престрелка с полицията

След продължило 20 дни издирване

Припомняме, че 20 дни продължи операцията по издирването и задържането на Стоян Зайков, който преби и уби приятелката си на Милена на 9 май в Костенец. Няколко дни по-късно с огнестрелна рана бе открит убит и братовчед и съсед на Зайков. Полицията проведе масирана акция в района по издирването му, като на два пъти бяха откривани следи от Зайков. Наложи се от Костенец да бъдат изселени потенциални жертви на издирвания. Вчера вечерта Стоян Зайков е бил засечен от служители на Гранична полиция и е възникнала престрелка. По-късно тялото на Зайков е открито с огнестрелна рана в торса. Според версията на МВР смъртта на Зайков е самоубийство и полицаите не са стреляли по него, а предупредително. 

20-ти ден продължава издирването на Стоян Зайков в Костенец

20-ти ден продължава издирването на Стоян Зайков в Костенец

За последно той е забелязан в ягодарници край село Света Петка