Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 51-годишния Росен К. и 54-годишния Кирил Д., за разпространение на хашишово масло на стойност над 14 000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Подсъдимият Росен К. започнал да се интересува от производство на хашишово масло с лечебна цел след получени травми от пътнотранспортно произшествие. Така попаднал на информация в интернет. Набавил суровина - съцветия на индийски коноп, заради високия процент на наркотично активния компонент тетрахидроканабинол. В къща извън Варна започнал да произвежда наркотичното масло.

Споделил за заниманията си със своя приятел Кирил Д. От него се очаквало да търси клиенти за произведеното хашишово масло. Росен разпределял продукцията си в спринцовки по 10 кубика. Цената на една доза се продавала между 1200 - 1600 лева, като това зависело от нуждите на купувача и количеството на поръчката. Росен успял да произведе и спиртен извлек от индийския коноп, който смесвал с кремове за директно намазване върху кожата.

В периода от 13 до 15 април тази година той произвел 530,55 грама масло и 125 мл извлек. Наркотичното масло било поставено в 53 спринцовки, а извлекът - в стъклено шише. Кирил взел 52 спринцовки за продажба, а Росен оставил една в хладилника си за мостра при заявен интерес. Продукцията била продавана предимно на онкоболни, а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.

След претърсване на жилищата и колите на подсъдимите, били иззети наркотици.

И двамата подсъдими са осъждани и реабилитирани. В хода на досъдебното производство само Росен К. съдействал на разследващите. Заради здравословното си състояние той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева. Съучастникът му Кирил е в затвора, където ще дочака началото на наказателния процес, който предстои да бъде насрочен за разглеждане във Варненския окръжен съд.