Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 54-годишния Христо Х. и 40-годишния Живко И., съобщиха от прокуратурата. 

Първият подсъдим ще отговаря за причиняване смъртта на мъж по време на лов, а вторият за това, че е предал ловната си пушка на пострадалия по време на лова, без той да има разрешение за това.

Ловът на дружинката в село Рудник започнал на 25 февруари 2017 г. в местността Герените в землището на селото с разрешително за отстрел на чакали и лисици. Определени били позициите на всички ловци.

Придружаващият ловната дружинка горски стражар не проверил документите на ловците и така пропуснал участието на Ж. Ст.

Ловец прострелян смъртоносно по време на лов във Варненско

Ловец прострелян смъртоносно по време на лов във Варненско

Води се разследване

Ж.Ст. бил ловец до 2016 г. През август същата година той продал ловното си оръжие на своя приятел Живко И. Сутринта преди лова, пострадалият Ж.Ст. помолил своя приятел да му даде пушката, за да участва в отстрела на хищници, въпреки че не е имал право на това. Подсъдимият му се доверил и му дал пушката.

По време на лова Ж.Ст. пуснал своите кучета и тръгнал през терена в разрез с всички правила - бил без светлоотразителна жилетка, шапка или лента.

Подсъдимият Христо Х. произвел два изстрела в посоката, в която се намирал Ж.Ст., въпреки че нямал добра видимост, след като в полето изскочило животно. След втория изстрел установил, че е прострелял смъртоносно в главата Ж.Ст., който починал на място.

Предстои делото срещу двама ловци да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Припомняме, че на 27 февруари 2017 г. стана ясно, че в района на местността Герените в близост до варненското село Рудник е бил прострелян 37-годишният Ж. Ст. Инцидентът станал по време на лов.