Софийски градски съд разпита бившия вицепремиер и министър по еврофондовете Меглена Плугчиева по делото срещу Веселин Георгиев - Батко.

Пред съдебния състав тя припомни, че в периода 2006 - 2007 г. е била посланик в Германия. На 24 април 2008 г. е избрана за вицепремиер, но първият й работен ден е минал в Брюксел на 6 май 2008 г. Там вече се е обсъждало прекратяването на плащанията по програма ИСПА, припомни Плугчиева.

Ексминистърът допълни, че именно тя е стартирала дейността по преструктурирането на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" в Национална агенция „Пътна инфраструктура".

По думите на бившия вицепремиер през май месец 2008 г. в Брюксел са се обсъждали проблемите с междинните плащания по предприсъединителните програми, но тези проблеми са възникнали преди встъпването в длъжност на Плугчиева.

Тя обясни, че решението на ЕК е излязло през юни заедно с доклада на комисията. Тогава за страната ни са спрени парите за АМ „Люлин" и трансевропейската транспортна мрежа.

Плугчиева посочи, че не може да заяви категорично дали със спирането на междинните плащания е накърнено доверието на европейските институции към страната ни.

Тя подчерта, че парите по оперативните програми не са спирани нито тогава, нито сега и допълни, че за България са били спрени междинните плащания по предприсъединителни програми.

По думите на бившия вицепремиер през май 2008 г. България е сключила договори по оперативни програми на стойност 153 млн. лв., а през юни сключените договори са били за близо 4 млрд. лв., което по думите на Плугчиева говори за добра работа на българските институции.

Делото срещу Веселин Георгиев ще продължи на 14 юли, като до тогава от Министерството на външните работи трябва да представят всички документи с решението от 13 май 2009 г. за отмяна на прекратяването на междинните плащания на стойност 115 млн. лв. по ИСПА.

Ако от МВнР не изпратят необходимите документи, те трябва да бъдат изискани от Министерството на финансите.