Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще предложи законови промени, ограничаващи движението на лицата, които са в процедура за предоставяне на убежище. Това разкри председателят на агенцията Петя Първанова в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ, законовите промени се налагат, защото често се случвало мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София.

"В закона за убежището и бежанците трябва да бъде извършена промяна. До момента законът предвиждаше лицата, които са в процедура, търсещи закрила, да имат право да се движат свободно на територията на цялата страна. Това трябва да се промени и те да се движат в определени зони. Важно е да не бъдат накърнени други права и те да имат достъп до социални, медицински и образователни услуги. Не би трябвало да имат необходимост да се движат в цялата страна. Настанени са в центровете, за да могат да са налични тогава, когато са необходими за целите на процедурата", отбеляза тя.

Предвижда се да бъдат създадени помещения от затворен тип в Пъстрогор и част от центъра в Харманли. Ако предлаганите промени в закона бъдат приети, мигрантите ще могат да се движат само в областта, в която са регистрирани.

Първанова уточни, че над 12 хил. души са потърсили закрила у нас през 2016 г., като 375 от тях са получили статут на бежанец, а на 302 е оказана хуманитарна помощ. В момента близо 5400 души чакат решение.