Врачанския окръжен съд осъди на 10 години затвор Йордан Тонов - Данчо Пръча за организиране на престъпна група за държане и разпространение на наркотични вещества.

От 2002 до март 2007 г. Тонов е ръководел групата съвместно с Димитър Желязков - Митьо Очите, а след това, до задържането му на 14 октомври 2008 г. - сам, тъй като Очите вече е в затвора.

Другият обвиняем - Калин Петков, е признат за виновен, че е участвал в организирана престъпна група с цел да извършва съгласувано в страната престъпления - наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество. Осъден е на 6 години и 6 месеца затвор.

5 години и 6 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим получава Милен Цонков по същите обвинения.

Тримата са оправдани за склоняване към проституция и извършване на блудствени действия.

6 години и 6 месеца затвор получава и Никола Тодоров, който е признат за виновен за устие в организирана престъпна група - наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество.

Заедно с Венелин Кръстев са признати за виновни, че са набрали и приели момичета за развратни действия, склонявали са ги към проституция и "свождали към блудствени действия", като деянията са извършени с користна цел. Общата присъда на всеки един от двамата е по 13 г. лишаване от свобода и глоба от 100 хил. лв.

Васил Иванов е признат за невинен по обвинение за изнасилване.

На всички осъдени се приспада предварителното задържане, домашния арест и изтърпените части от други присъди. Два дни домашен арест се брой като 1 ден задържане.

Петимата - Йордан Тонов, Калин Петков, Милен Цонков, Никола Тодоров и Венелин Кръстев са осъдени са да платят разноските по делото в размер на 6 849,17 лв., всеки един тях по 1712,30 лв. Част от вещите, конфискувани по време на следствието - телефони, сим-карти, радиостанции, 29 012 лв. и 4 150 евро иззети от Цонков, и 2 940 швейцарски франка от Тонов, се конфискуват в полза на държавата, другите вещи се връщат.

Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред Софийския апелативен съд.