Властите в Дания са позволили екстрадицията на Рангел Бизюрев, сочен за убиец на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. Това съобщиха от прокуратурата. 

От държавното обвинение посочват, че на 19.01.2024 г. градски съд в Кралство Дания е допуснал предаването на Рангел Бизюрев на българските власти. Информацията за решението е получена у нас днес, 25 януари. Решението обаче не е влязло в сила, защото Бизюрев се възползва от правото си да обжалва.

Очаква се Рангел Бизюрев да бъде екстрадиран у нас до десетина дни, обяви в Ловеч главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, цитиран от БНР.

Заловиха в чужбина издирвания за убийството в Цалапица
Обновена

Заловиха в чужбина издирвания за убийството в Цалапица

Рангел Бизюрев е бил задържан в Дания

"Уверявам още веднъж цялата българска общественост и близките на убитото момче, че той ще бъде изпратен в най-скоро време обратно в България. Наистина в петък мина делото на първа инстанция. Съдът е уважил искането за екстрадиция. Разбира се, има и втора инстанция, той е обжалвал решението. Очакваме и надявам се наистина до десетина дни да си го получим обратно, за да тръгне процесът и да се разкрие също обективната истина и за това престъпление", коментира той.

Припомняме, че Рангел Бизюрев бе обявен за издирване миналата година във връзка с убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Той е сочен за физическият извършител на деянието.

Месеци наред Бизюрев се укриваше в чужбина. През ноември стана ясно, че той е задържан в Дания. Българските власти поискаха Бизюрев да бъде върнат у нас, за да бъде разпитан във връзка с убийството в Цалапица.