Върховна касационна прокуратуране е разпореждала на ДАНС да започне проверка срещу председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов.

Припомняме, в събота от Ред, законност, справедливост (РЗС) обявиха, че Михайлов се проверява заради оказван от него натиск върху подчинена.

Днес Върховна кацасионна прокуратура (ВКП) опровергава информацията, като посочва, че няма основание за подобен акт.

В писмо, подписано от прокурор Малена Филипова, се признава за наличието на сигналот Центъра за психологически изследвания заради водено в СГС дело за имот, нобез да се споменава името на Светлин Михайлов.

„В сигнала липсват оплаквания срещу Светлин Михайлови той не се отнася до негови действия като председател на съда", се казва в писмо на ВКП, подписано от прокурор Малена Филипова, завеждащ отдел „Инспекторат".

Сигналът е за незаконосъобразна смяна на състава по делото и от извършената досега проверка от ВКП е установено, че смяната е направена поради заболяване на съдията-докладчик и спешната му хоспитализация в „Пирогов" за 13 дни.

Смяната е извършена от съдията, определен по график за заместване, подписан от заместник-председател на СГС.
В момента гражданското дело е в Апелативния съд по обжалване на законосъобразността на решението на Софийски градски съд.

Сигналът предшества изборите за нов председател на СГС. Сред кандидатите е и Светлин Михайлов.
Висши магистрати видяха в съботната новина въвличане на съдебната система в парламентарната битка.