Софийска градска прокуратурата е възложила на ДАНС да провери руски граждани, попаднали под санкциите на ЕС, САЩ и Великобритания, но евентуално закупили имоти в България. Искането за проверка се базира на медийни публикации, които прокуратурата не посочва в прессъобщението си от тази сутрин.

"Ще се проверява разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, че юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост."

Преди девет месеца разследващият сайт bird.bg писа за четирима високопоставени руски граждани - Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа, които са в санкционните списъци на ЕС, Великобритания и САЩ, но имат редица имоти, предимно по българското Черноморие. Не е известно до момента да са предприети стъпки за блокиране на активите, както направиха редица европейски държави. Миналата седмица прокуратурата обяви, че отново по медийни публикации, ще разследва и случая с нарязаните автомобилни гуми на служебната кола на bird.bg, както и отправени заплахи към журналиста Димитър Стоянов.

Проверка на ДАНС е възложена, отново по медийни публикация, за наличието на неформални паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България, пише още в съобщението на Софийска градска прокуратура.

Материалите трябва да бъдат докладвани, след което ще се прецени дали има данни и основания за образуване на досъдебно производство. От прокуратурата обещават, че обществеността ще бъде уведомена за резултатите. Проверката е възложена вчера и е на основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ.

В същото прессъобщение от СГП информират и че продължава проверката спрямо дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка" за престъпления против републиката по глава Първа от Особената част от Наказателния кодекс. Проверката започна на 16 декември 2022 г., въпреки че още през 2016 г. от Българския хелзинкски комитет с официално писмо до институциите поискаха тази организация да бъде проверена и закрита. В сигнала тогава се предупреждаваше и за "Български воински съюз "Васил Левски". Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също започна проверка, която завърши без конкретни резултати и изводи.

МВР е засякло сигнал, че русофилски формирования готвят преврат

МВР е засякло сигнал, че русофилски формирования готвят преврат

Радев да обяви извънредно положение днес...

БХК още тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта", като данните се базираха преобладаващо на открити източници - сайтовете и фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата.