300 хиляди души в България ежедневно употребяват различни наркотици, а от тях 30 000 са пристрастени към хероина.
Данните от последния доклад на Държавния департамент на САЩ оповести Желяз Андреев - ръководител на програмата за лечение на зависими „Ново начало", цитиран от Радио Пловдив.

Според него реалният брой на употребяващите наркотици е много по-голям и непрекъснато се увеличава. В същото време държавата ни продължава да абдикира от проблемите на зависимите и техните семейства.
„За разлика от всички европейски държави, метадоновото лечение у нас не се поема от Здравната каса, липсва клинична пътека за лечение на зависимости и на практика дори и здравноосигурени, тези хора остават извън системата", коментира Андреев.

По думите му дори регламентираните със Закона за здравето средства в размер на 1% от акциза за цигарите и алкохола, не се плащат през последните години на организациите, занимаващи се с превенция и лечение на зависимости. Годишно това са около 50 милиона лева и ще са напълно достатъчни да обезпечат финансово целия дълъг и труден процес на възстановяване на наркозависимите, категоричен е Андреев.

Той ръководи програмата „Ново начало" от 2005 година. Програмата е член на Европейската федерация на терапевтичните общности, като само в Европа членуват над 50 такива организации. В тази общност не се разглежда медицинската страна на проблема, а се работи главно с вътрешния психологически свят на човека, причините, обкръжението и семейството. По своята същност това е терапевтична програма в четири модула, която досега е помогнала на над 80 младежи да възстановят живота си.

През август миналата година терапевтичната общност в село Буново затвори, но сега предстои откриването на нов проект край Банкя и за първи път там ще могат да се лекуват момичета и жени със зависимости.