Трябва да се работи приоритетно с извършителите на битови престъпления. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

По думите й около 60% от извършителите на този род престъпления рецидивират. Бъчварова посочи, че времето не стигнало да установят мерки спрямо извършителите, след като излязат от затворите, където пребивавали кратко.

Вътрешният министър в оставка смята, че държавата трябва да има механизъм и да положи усилия, хората, които излизат от затвора, да могат да се социализират, да потърсят работа и да имат къде да живеят.

Бъчварова изтъкна, че програмата за противодействие на битовата престъпност, която правителството прие, има финансово обезпечаване и не е за сметка на годишния бюджет на МВР.

Програмата цели да има по-засилено присъствие и успоредно да тече процес по назначаване на сътрудниците по охрана, така че да бъде увеличена числеността на полицейските служители.

Бъчварова е подготвила списък с неотложни задачи, който ще остави на следващия министър, защото било важно да не спира работата. По думите й, често в МВР се случвало със смяната на ръководството да спира и работата.

Тя увери, че в момента на границата е спокойно и обвърза това с метеорологичната обстановка. Всяка седмица се прави анализ на ситуацията и се определят рисковете, като се следи развоя на събитията в Турция и Сирия.

По отношение на предстоящите избори и кампанията вицепремиерът не вижда възможност да се промени политическият тон и да се избегнат "грозните скандали и кавги на дребно".

Според нея е необходим същностен разговор за политика. Вътрешният министър в оставка каза, че се наблюдава тотално сбъркана концепция за опозиционно поведение. Смисълът на опозицията е да предлагаш алтернативни подходи и решения, смята Бъчварова.