emaxpress
Министерството на регионалното развитие и благоустройството възложи на 3 адвокатски кантори да направят анализ на документите, събрани от Временната комисия, формирана от 40-то Народно събрание за установяване на отнетото и възстановено имущество на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и техните наследници.

Освен извършване на задълбочен анализ и предлагане на възможни варианти за решаване на поставения казус, канторите имат задача да съберат, ако има и допълнителни документи, свързани с царските имоти.

Юристите ще трябва да направят преценка относно възможностите да бъдат заведени дела от държавата срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, така че държавният интерес да бъде защитен.

Спорните имоти са дворецът „Врана" и имот „Саръгьол", дворец „Царска Бистрица", дворец „Ситняково" и къща в с. Слатина.

Договорите са сключени с адвокатски кантори, които добре познават казусите около царските имоти. Ангажираните юристи са професор Владимир Петров и адвокат Любомир Денев, които МРРБ е наело да защитават държавата в спора със Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок за двореца „Кричим" и вече имат спечелено дело на първа инстанция.

Адвокатска кантора „Владимир Дончев" са ангажирани от МЗХ в друг спор със Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок, в който държавата иска да си възстанови неправомерно земи и гори от Поземлена комисия - Самоков.

Третата адвокатска къща е „Савова и сие", която се ръководи от адвокат Ирен Савова и има множество успешно решени казуси с висока правна сложност.

За изпълнение на поставените задачи адвокатските кантори ще получат общо до 15 хил. лв. и разполагат със срок от 30 дни да приключат работа.

Припомняме, през 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници.

Документът уточнява и че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция "Врана", "Царска Бистрица", "Саръ-гьол", "Ситняково", къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.

Според някои специалисти, решението на КС не е достатъчно основание за връщането на имотите и въпросът трябва да бъде уреден с отделен закон, както и че някои от царските имоти са собственост на Интендантството, а не на царското семейство.

От друга страна Интендантството никога не е било държавна институция и не е разполагало с държавни средства. То представлява личната администрация на царете Фердинанд, Борис и Симеон и е управлявало техните собствени средства от цивилната листа.

Според други тълкувания, някои от тези имоти са държавна собственост, предоставени за обслужване на монархическата институция. На тази основа някои политически противници на Сакскобургготски настояват за анулиране на реституцията.

През март 2006 година е създадена специална парламентарна комисия за разследване на реституцията на т.нар. "царски имоти".

На 18 юли тази година стана ясно, че Симеон Сакскобурготски ще заведе дело срещу България в Страсбург. Причината е мораториумът, който Народното събрание е наложило върху разпореждането с реституираните му имоти.