Преди около два месеца телевизията показа потресаващи сцени от незаконни кучешки боеве, където имаше платен вход за зрителите, залагания, а в залата - малки деца и съдия на гладиаторските битки, който е действащ служител на МВР - от 2 РПУ в София и се казва Стефан Найденов.

Той работи от 15 години в системата на министерството на вътрешните работи. Този съдия не прояви милост за едно от животните, за което собственикът молеше боят да бъде прекратен, виждайки, че кучето издъхва.
Това разказа от парламентарната трибуна депутатът от „Синята коалиция" Иван Иванов.

Народният избраник отправи въпрос към вътрешния министър какви мерки предприема за преустановяване на организираните боеве с кучета.

Цветан Цветанов съобщи, че на служителя Стефан Найденов е наложено дисциплинарно наказание „порицание". Освен това, тъй като деянието му е тежко дисциплинарно нарушение, вицепремиерът е възложил да бъде започнато дисциплинарно производство за търсене на най-строга отговорност. Материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура за образуване на наказателно производство, съобщи още Цветанов.

По думите на Иван Иванов, ако случаят беше останал само с налагане на порицание, това би било равносилно на леко потупване по рамото на въпросния служител за това, че е участвал в тези боеве. Той приветства решението на министъра да назначи втора проверка и да сезира прокуратурата.

Депутатът посочи, че според научни изследвания две трети от хората, проявили агресия към други хора са изтезавали животни и че 100% от сексуалните насилници са били мъчители на животни.

Иванов припомни и за направените последни промени в Наказателния кодекс и каза на вътрешния министър, че с тях той има инструмент и ако има политическа воля, проблемът ще бъде решен.