ДСБ дават на прокурор Цвета Маркова - председател на Държавната комисия за достъп до информацията (ДКСИ)

Мотивът на тъмносините е злоупотреба с власт с цел прикриване на финансови и стопански злоупотреби.

Според партията са налице фрапантни злоупотреби при преустройството на сградата.

На пресконференция те обявиха, че Комисията на Маркова е сключила договор за преустройство на постройката, като обществената поръчка е на стойност 18 милиона лева. Тази сума обаче е превишена, категорични са от ДСБ.

Иван Иванов посочи, че Маркова е класифицирала информацията за строителството и реконструкцията на сградата на ДКСИ.
Той бе категоричен, че в случая става въпрос злоупотреби, по-големи от тези на Емилия Масларова в Стара Загора.

Раздавани са обществени поръчки на определени хора, заяви той.

Повече подробности за злоупотребите оповести Методи Андреев. Той обясни, че обществената поръчка е била спечелена от „Газстроймонтаж", като към момента се изразходвани над 22 милиона лева.
Сградата няма Акт 15, няма и изградени системи за сигурност. За това тя е прехвърлена на ГДБОП, като според ДСБ това е направено, за да се прикрият злоупотребите.

По думите на Андреев реконструкцията на един квадратен метър от сградата на ДКСИ излиза 1 250 евро. За сравнение той посочи, че строителството на нова страда от подобен тип струва около 600-650 евро за квадратен метър.

От ДСБ допълниха, че за седем години съществуването на ДКСИ е струвало на българските данъкоплатци между 90 и 100 милиона лева.

Тъмносините предлагат функциите на комисията да се поемат от ДАНС. От партията изтъкнаха, че вътрешният министър Цветанов има правомощие да уволни Цвета Маркова.

Припомняме, в началото на февруари той съобщи, че реконструкцията на административната сграда и ниското тяло към нея на Комисията ще бъдат проверени. Още тогава Цветанов коментира, че парите, които са налети в ДКСИ, са нецелесъобразни.