Прокуратурата в Благоевград дава на съд адвокат за измама. Обвиняемият ползвал кантора в Разлог, където по препоръка на познат отишъл С.Ю. Той искал да бъдат извършени юридически услуги за придобиване на собственост върху имот в местността "Джебре", землището на Якоруда. От измамата на адвоката С. Ю. бил ощетен с над 15 хил. лева.

След консултация адвокатът се ангажирал с казуса и заявил на Ю., че ще поеме случая, ще извади документи и ще заведе дело за придобиване собствеността върху имота по давност. Първата поискана от адвоката сума за предоставяне на услугата била в размер 450 лв. и заплатена от С.Ю., без да бъде оформен документ или пълномощно.

След тази среща обвиняемият три пъти ходил в Якоруда, за да види имота, като заблуждавал Ю., че има правомощия на съдия - изпълнител. За тези "огледи" той взел от пострадалия 2 000 лв., платени на ръка, отново без документи.

Двама адвокати осъдени, че подстрекават лъжесвидетелство

Двама адвокати осъдени, че подстрекават лъжесвидетелство

Делото било за бащинство

Използвайки юридическа терминология, обвиняемият успял да излъже С.Ю., че ще го снабди с документи и ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху недвижим имот, по предвидения в закона ред.

С.Ю. повярвал на адвоката, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и постановяване на решение в негова полза. В действителност обаче обвиняемият само имитирал извършването на услуги и искал различни суми за адвокатски хонорари, нотариални такси, данъчна оценка, заверка на скиците на имота и други.

Пострадалият няколко пъти ходил до кантората, за да получи нотариалния акт и да потърси обяснение до къде са стигнали процедурите. В отговор на това обвиняемият не давал логични и разумни обяснения. Той лъжел, че нотариусът изпратил документите във Върховния съд. Всеки път адвокатът искал различни суми.

Впоследствие обвиняемият започнал да се укрива. При случайна среща през 2013 г. между двамата адвокатът заявил, че има здравословни проблеми, от които се възстановява. През май 2014 г., по покана на адвоката, Ю. посетил кантората му, където му бил даден нотариален акт, съгласно който той придобивал собственост върху желания имот в местност "Джебре".

Няколко месеца по-късно С.Ю. посетил нотариуса, посочен в получения от него документ, който след извършената проверка заявил, че такъв нотариален акт не е изготвян в неговата кантора и че документът е фалшив.

Предстои съдът да насрочи съдебно заседание по делото за измама, в резултат на която на пострадалия Ю.С. била причинена вреда в размер на 15 852 лв.