Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 86-годишният мъж, който уби свой приятел по чашка във варненското село Китка.

Тодор Т. убил 58-годишния Юлиян след продължителен запой на двамата. Мъжете започнали да се черпят около 16.00 часа на 28 март тази година в центъра на селото, след което продължили в дома на възрастния мъж.

Конкретният повод за свадата между приятелите станало подканянето на Тодор Т. Юлиян да си тръгне от дома му, тъй като бил видимо пиян. Пострадалият обаче не искал да си отива и недоволен от постъпката на пенсионера го напсувал и ударил с юмрук в лицето. Заради ругатнята Тодор взел бастуна на покойната си съпруга и нанесъл множество удари с него по Юлиян, който паднал на бетонна площадка. Възрастният мъж го побутнал с ръце, но Юлиян не реагирал. Така разбрал, че мъжът е мъртъв. Завил главата му с яке, "за да не кацат животни по него", и отишъл да търси съвет при друг съселянин, който обаче му била отказан.

Разследват убийство след пиянски запой във Варненско

Разследват убийство след пиянски запой във Варненско

Жертвата е 58-годишен мъж

Обвиняемият се върнал в дома си и заспал. На сутринта започнал да търси роднини на убития Юлиян, за да ги уведоми за смъртта му. Купил си хляб и се върнал отново в къщата си, където измил кръвта на убития.

Съдебномедицинската експертиза сочи като причина за смъртта на 58-годишния мъж тежка черепно-мозъчна травма, усложнена със значителна аспирация на кръв в белите дробове. Убитият е бил в тежка степен на алкохолно опиване, а подсъдимият - в състояние на обикновено алкохолно опиване.

В момента подсъдимият, който е с чисто съдебно минало, е под домашен арест. Наказателното дело срещу него е насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд на 24 януари 2020 г.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 10 до 20 години затвор.