Пловдивският кмет Славчо Атанасов праща в прокуратурата резултатите от ревизия в Онкодиспансера, извършена от общинската дирекция за вътрешен контрол, съобщи радио Пловдив.

След проверката са констатирани 13 нарушения за изминалата 2008-ма  година. Тогава управители на здравното заведение са били Георги Райчев и доцент Никола Ананощев, който бе временно назначен през ноември.

Само едно от нарушенията е на новия директор, но ако обвинителите преценят, че е тежко, Ананощев може да бъде отстранен от кмета поне до края на прокурорската проверка.

Касае се за договор за 90 хиляди лева за чаршафи, пижами, обувки и други консумативи, подписан през декември. Част от стоките обаче още не са пристигнали в Онкодиспансера.

Сред нарушенията преди постъпването на новия началник в здравното заведение са изплащането на 150 хиляди лева за медикаменти, без да е проведена процедура по Закона за обществените поръчки.

51 хиляди лева са изплатени за услуги с граждански договори, като за част от тях няма протоколи с гаранция, че работата е била извършена. Изплащани са и разходи за командировки без оправдателни документи. Главният счетоводител не е контролирал изписването на медикаменти от болничната аптека, сочат още резултатите от проверките.

През 2008-а са сключени договори за лекарства за 18,7 милиона лева, които още са в сила, но пари не са изплащани. Ползваните медикаменти през предходната година обаче са стрували 3 пъти по-малко, сочи проверката на общинската дирекция за вътрешен контрол.

Припомняме, общинският съвет още не е одобрил Ананощев за поста, след като той спечели конкурс пред петчленна комисия. Това няма да стане и на следващата сесия, както се очакваше, за да имат прокурорите достатъчно време да се произнесат.