Българският фармацевтичен съюз препоръчва в становище до Комисията по здравеопазване към НС ставката на ДДС върху лекарствата да бъде понижена до 5-10%.

Анализът е изготвен по повод утрешното заседание на комисията, на което ще бъде разгледан законопроект за допълнение на Закона за ДДС.

Ако ДДС върху лекарствата бъде намален до 5-10% държавата ще демонстрира последователност в лекарствената си политика и ще намали цените за пациентите от порядъка на 10%, заявяват от БФС.
Според съюза така чувствително ще намалят и разходите на НЗОК, болниците и МЗ за лекарствени продукти, и ще се гарантира нормалното функциониране на фармацевтичния сектор.

Данните, с които разполага БФС, показват че в момента ставката по ДДС върху лекарствата у нас и надценките при дистрибуция и продажба на дребно се различават значително от средноевропейските.

В повечето страни от ЕС ставката на ДДС за лекарствени продукти е по-ниска от стандартната за останалите търговски сектори.
В резултат на това се предотвратява прекомерното оскъпяване на лекарствените продукти и косвено се увеличават средствата, с които обществените фондове разполагат за заплащането им, твърдят още от съюза.

България се нарежда на едно от първите места по размерна ставката на ДДС върху лекарствени продукти до страни като Австрия, Германия, Дания и Норвегия. В останалите страни от Европейския съюз тя варира между 5% и 10%.

В Румъния ДДС върху лекарствени продукти беше намаленов началото на 2004 г. от 19% на 9%, а в Словакия в началото на 2007 от 19% на 10%. В Литва, Латвия и Унгария ставката на ДДС е 5%, уточняват от съюза.

По отношение на надценките данните ясно показват, че в България процентът, които остава за търговците на едро и аптеките от крайната продажна цена на лекарствените продукти е безспорно много нисъки в нито една европейска държава не съществуват подобни ниски нива, категорични са от БФС.

Всяко едно по-нататъшно намаление на процентите на търговците на едро и аптеките ще доведе до срив във фармацевтичния сектор и изтичане на квалифицирани кадри от страната, твърдят още от съюза.