Декларирането на членство в различни съсловни организации, каквито са ловно-рибарските дружества и участието в кръгли маси на прокурори и висши магистрати се оказа препъникамък при разписването на правилата за функциониране на регистъра за подаваните от магистратите декларации по член 195 т. „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Така прокурорската колегия към ВСС се оказа в ситуация да поиска тълкувателно решение от Комисията по правни въпроси в парламента относно разпоредбите на закона.

Според предвидените текстове всеки магистрат, член на ВСС или инспектор ще трябва да декларира „всички свои дейности и членства в организации, включително и тайни или неформални организации и общества”.

В началото на заседанието главния прокурор Сотир Цацаров представи становището на правна комисия, според което подаването на декларациите не важало за магистратите в заварено положение.

Естествено никой не можел да им забрани при добра воля от тяхна страна да поддадат такива. Срещу становището възрази Магдалена Лазарова, която обясни, че така магистратите се поставят в неравностойно положение, тъй като декларация ще се поддава само от тези, които тепърва достигат по-висок магистратски пост.

Спор сред прокурорската колегия предизвика и въпросът за проверките, извършвани от етичните комисии, техния обсег и начинът, по който ще произнасят мотивирано становище.

Според членовете на прокурорската колегия на ВСС, текстовете от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за обявяване на дейности и членства в тайни организации са много неясни.