Дело за нанесена обида от работодател на служител е едно от най-продължителните производства, които е проследил Инспекторатът към ВСС - делото е продължило почти 13 години.

Първа инстанция в СРС е продължила 3 години и 4 месеца, като при разглеждането му са събрани всички необходими доказателства за установяване на фактите по спора. Въззивното производство е било СГС, където делото е било 9 години и 3 месеца. В това производство е проведено само едно съдебно заседание и не са събирани допълнителни доказателства, но въпреки това по делото са допуснати дълги периоди на процесуално бездействие. Единственото съдебно заседание във въззивното производство е насрочено 11 месеца след образуване на делото, а съдебното решение е постановено 8 години след изтичане на законоустановения в чл. 235, ал. 5 ГПК едномесечен срок.

Инспекторатът е проверил 117 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за последните три месеца на 2021 г. От тях 79 са основателни, като 24 са по наказателни, а 55 - по граждански, търговски и административни дела.

Бюджетът плаща още 129 400 лв. за бавно правосъдие

Бюджетът плаща още 129 400 лв. за бавно правосъдие

Това са обезщетенията, изплатени за периода от 1 октомври 2021 г. до 6 декември 2021 г.