Софийски градски съд върна на прокуратурата делото срещу Христо Ковачки.
Според съдебния състав обвинението се нуждае от прецизиране.

Връщането на делото стана след повече от 2 часа и половина заседание. Поводът е допуснати съществени процесуални нарушения - появата на фалшиви фактури в обвинителния акт, с които Ковачки източил ДДС.

Оказа се, че тази част от обвинението е пропусната на досъдебна фаза и Христо Ковачки не е подготвил защитата си в тази нова посока.
Според адвокатите на Христо Ковачки, така се нарушава правото му на защита.

Прокурор Маргарита Немска прие становището на съда, въпреки че посочи, че не намира съществени нарушения.

Припомняме, Софийски градски съд вече отложи делото срещу Ковачки заради нередовни пълномощни.

Само обвинителният акт срещу бизнесмена е около сто страници, а материалите по делото са 350 тома.

В началото на съдебното заседание се разрази спор относно медийното отразяване на делото.
Христо Ковачки и днес дойде по тайните коридори на Съдебната палата. Оказа се, че медийното присъствие на процеса срещу енергийния бос не е желано от самия обвиняем. Адвокатът му Илиан Василев заяви пред съда: „Това да не е някакво шоу, за да бъде снимано."

Оказа се, че за отстраняването на фотографи и оператори от съдебна зала трябва да бъде изпратена молба до председателя на СГС Георги Колев.

Другата защитничка на Ковачки Ина Лулчева поиска отвод на съдебния състав заради безпрецедентно, по думите й, отлагане на делото в предходното заседание.

Това според защитничката на Ковачки било недопустимо поведение от страна на съда, като целта е да се утежни положението на обвиняемия. Съдът, по думите на адвокатката, трябва да е безпристрастен.

Другият адвокат Илиан Василев подчерта, че е имало репресия срещу свидетели по делото, които на всичкото отгоре не били и редовно призовани за днешното заседание.

Свидетелите Гергана Дончева и Галя Иванова били принудително доведени от Съдебна охрана.

Съдът не си направи отвод и увери защитата на Христо Ковачки в своята непредубеденост.

Голяма „драма" се разигра по повод конституирането на гражданските ищци -
Министерство на финансите и НАП. Защитниците възразиха и днес срещу конституиране на представителя на Министерство на финансите и НАП - юрист консултът Боримир Павловски.

Оказа се, че имало разлика в посочените дължими данъци от Ковачки в исковата молба на гражданските ищци и в обвинителния акт. След кратки дебати се разбра, че Павловски е описал в исковата молба задълженията на Ковачки по месеци, а не по обща сума, както е посочено в обвинителния акт.
За разбере всичко това на съдът му бяха необходими повече от час заседаване.

Най-накрая като граждански ищец по делото бе конституиран директорът на НАП Красимир Стефанов, като пострадало лице по настоящото дело. 
Според обвинението Ковачки дължи на приходната администрация 16 781 960 лева и 72 стотинки.

Не бе приет предявения граждански иск от министъра на финансите Симеон Дянков, който, според съда, не е пострадало лице.

И този път защитниците на Ковачки не останаха доволни от решението на съда. Адвокат Илиан Василев посочи, че повече от час Боримир Павловски е представял исковата молба на финансовия министър, а не на директора на НАП. 
Съдът не уважи възражението на Василев, посочвайки че пълномощно от директора на НАП е представено в предходното заседание.

След два часа и половина заседание, обвинителният акт бе върнат в прокуратурата за прецизиране.

Припомняме, прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според обвинението той е ползвал данъчен кредит, като са използвани неверни данни при покупко-продажби.

Според обвинението приспадането на ДДС е в два периода - 14 февруари 2005 г. - 14 септември 2006 г., и 16 октомври 2006 г. - 14 юли 2008 г.

Разследването започна в последните дни на октомври 2008 година.

По обвинението първоначално на Ковачки бе наложена парична гаранция от 300 000 лв., която бе намалена на 200 000 лв.