Предстояща сложна операция на подсъдимата Димитринка Николова наложи отлагане на делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев. Причината процесът да продължи през февруари е дългото следоперативно възстановяване, което ще отнеме повече от месец.

Припомняме, бившият здравен министър Божидар Нанев напусна заемания ръководен пост, след като беше обвинен от прокуратурата за сключени неизгодни сделки.

Той е обвинен, че на 16 декември 2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и „Рош България" ЕООД от друга.

Сделката е за доставка на лекарства - антивирусни препарати „Тамифлу", които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип. Това е нанесло значителна вреда за Министерството на здравеопазването - общо в размер на 2 454 319,20 лева.

Тази сума представлява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство, до МЗ и договорената цена от МЗ за доставка с "Рош България" ЕООД.

Процесът срещу Божидар Нанев и Димитринка Николова продължава на 8 февруари.