На доживотен затвор без право на замяна са осъдени австралийският гражданин с инициали Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан Ел Хадж Хасан, признати за виновни за спомагане на осъществяването на терористичния акт на летището в кв. "Сарафово" в Бургас. При атентата, извършен през 2012 г. година, бе отнет живота на един български и петима израелски граждани, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас, след като вчера главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти, че е в сила окончателна присъда спрямо двамата съучастници на атентатора, който загина по време на терористичния акт.

"Прокуратурата полага всички усилилия, използвайки и методите на международното правно сътрудничество и помощ, да открие осъдените лица, които да бъдат установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им", допълват от държавното обвинение и уточняват, че присъдата, постановена по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Бургас, е окончателна.

Във връзка с думите на Иван Гешев за присъда на последна инстанция, тълкувана от представители на медиите като решение на Върховния касационен съд (ВКС), от съда информират, че в институцията няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище "Сарафово".

В сила са окончателни присъди за атентата в "Сарафово", съобщи главният прокурор

В сила са окончателни присъди за атентата в "Сарафово", съобщи главният прокурор

Той увери близките на убитите пред "Соло", че искат екстрадицията на Илиян Тодоров до дни

От ВКС допълват, че единственото произнасяне на съда, засягащо делото за терористичния акт на летище "Сарафово", е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на Върховния касационен съд. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпила касационна жалба от служебния защитник на Хасан Ел Хадж Хасан адв. Жанет Желязкова срещу присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд от 13 април 2022 г. Делото е върнато на въззивния спецсъд за изпълнение на дадените указания. В разпореждането се посочва: "Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС."

След разпореждането делото не се е връщало във Върховния касационен съд.

От Апелативната прокуратура в Бургас уточниха за News.bg, че на служебния защитник е бил поставен съответният срок за коригиране на нередностите по жалбата, което не е било направено и тя не е била допусната за разглеждане. Така делото е решено на две инстанции с присъда на спецсъда от 21 септември 2020 г., потвърдена от Апелативния специализиран съд през 2022 г.