Започва по същество делото за катастрофата край Своге през 2018 година, при която загинаха 20 човека, предаде БТА. То ще се разглежда от Софийския окръжен съд, като първите разпити по делото са насрочени за 10 юли. 

Делото бе връщано три пъти на прокуратурата заради процесуални нарушения и неточности в обвинителния акт.

Подсъдимите са шофьорът на автобуса, Григор Григоров, и още пет човека - Бисер Иванов, Светослав Трифонов, Иван Иванов, Стела Попниколова и Михаела Томова.

Неясни обвинения провалят делото за катастрофата край Своге

Единственото ясно обвинение е това срещу шофьора, твърди адвокат Ботев

Григор Григоров е обвинен за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други десет при катастрофа. 

Материалите по делото са около 270 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на десетки вещи лица.

Припомняме, че инцидентът стана на 25 август 2018 година. Прокуратурата твърди, че катастрофата е станала при мокра настилка, след като автобусът е навлязъл в насрещното движение. Превозното средство се ударило в две коли, сед което се е блъснал в мантинелата, преминал е през нея и навлязъл в страничния скат. Там се преобърнал и спрял в дерето.

Според държавното обвинение автобусът се е движил и с превишена скорост - с 53,5 км/час при ограничение 40 км/час. При скоростта, с която се е движело превозното средство, шофьорът не е имал възможност да завие и е навлязъл в насрещното движение, след което се е преобърнал и през мантинелата.

Болен заседател попречи делото за катастрофата край Своге да тръгне отново

Софийският окръжен съд не успя да даде ход на процеса