С фалстарт тръгна делото за наводнението в село Бисер, съобщава bTV.

Бившият управител Ирена Узунова е обвинена за трагедията отпреди 9 години, при която загинаха осем души. Според прокуратурата като длъжностно лице тя не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия.

Днес съдът в Харманли обаче отложи делото заради нередовно призовани свидетели.

Адвокатът на потърпевшите обясни, че няма да се конституират като частни обвинители, тъй като за тях виновни за трагедията са длъжностни лица от община Харманли.

Обвиниха бившата областна на Хасково за бедствието в Бисер

Обвиниха бившата областна на Хасково за бедствието в Бисер

Може да получи 5 години затвор

От своя страна Узунова отрече тя да е отговорният човек за случилото се бедствие. По нейни думи е изпълнила добросъвестно задълженията си като областен управител.

Ако трябваше да влиза някой в затвора, досега трябваше да влезе, но толкова мудна инстанция е съдебната система, че нямам думи, възмути се Тодор Тодоров, представител на пострадалите от Бисер.

Зам.-районният прокурор на районната прокуратура в Пловдив Румяна Зайкова пък заяви, че разследването е тежко и допълни, че са представени всички доказателства, които според нея че подкрепят обвинителната теза.

Припомняме, бедствието се случи на 6 февруари 2012 година. Тогава стената на язовир "Иваново" се пропука и няколкометрова вълна заля село Бисер. Населеното място се намира на около 10 км надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на приливната вълна бяха наводнени десетки домове. Много домашни животни се удавиха. Непосредствено след наводнението загинаха 8 души.

Спряха наказателното производство за наводнението в село Бисер

Спряха наказателното производство за наводнението в село Бисер

Чакат разпит на трима пострадали, които са в чужбина