Решението на Административния съд за повишените цени на винетките се очаква от 19 януари, съобщи БНР.

Винетните стикери са с тази цена от началото на миналата година. В сила са и в момента. Препоръчителният срок за финализиране на казуса, е един месец.

От 5-членния състав на ВАС се чака да каже дали потвърждава или не решението на 3-членния, който през юли миналата година отмени по-високите цени след жалба на няколко неправителствени организации.

Герджиков: Срамота е да продаваме хартиени винетки на границата

Герджиков: Срамота е да продаваме хартиени винетки на границата

Обсъждаме с Румъния облекчаването на трафика...

Пред първата съдебна инстанция включително и прокуратурата определи като основателна тяхната жалба с мотива, че тарифата за по-високи цени не е съобразена с разпоредбите на Закона за нормативните актове.

Пред 5-членния състав представителят на държавното обвинение пледира за отмяна, защото от Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството не са представили никакви нови доказателства за това как се мотивира това решение.

Пускат нови 400 000 годишни винетки

Пускат нови 400 000 годишни винетки

Старите си важат до края на месеца

Ако ВАС окончателно отмени новите цени на винетките, за което настояват жалбоподателите и прокуратурата, хората няма да могат да си вземат парите, които са платили в повече.
Причината е, че решенията важат занапред и няма как на основание на това решение да се претендират вреди за минал период, макар да става дума за незаконосъобразен акт на държавата.