Делото за убийството на 52-годишния Нягол Петров в Гранд мол Варна ще започне отначало на 30 ноември, съобщиха днес магистрати, цитирани от "Труд". Причината е, че един от съдебните заседатели е и общински съветник.

Според измененията в Закона за съдебната власт, които влязоха в сила от август, неговото участие в съдебния състав се забранява. На случаен принцип на негово място ще бъде избран нов съдебен заседател.

Подсъдими за убийството, което стана на 14 март 2015 г., са бившите охранители в мола Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов.

Припомняме, на 14 март 2015 г. в 11 часа подсъдимите А.Н. и Кр. Д. получили сигнал от човек от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите на мол-а. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това Н.П. бил отведен до залата за видеонаблюдение, с цел да му бъде въздействано да не посещава занапред мол-а.

Когато тръгнали да го извеждат от търговския център, охранителите започнали да го бият, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над болния човек продължил 15 минути, като някои от гаврите Ангел Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал с особена агресия по цялото тяло.

Около 12,26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият Нягол все още се намирал в мол-а, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12,50 часа жена подала сигнал за мъж, който бил паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта му.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития. От заключенията й става ясно също, че Нягол е страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен.

Делото започна в края на март, но след няколко заседания съдът го върна на прокуратурата за отстраняване на недостатъци в обвинителния акт.