Делото за жестокото убийство на Михаил Стоянов в Борисовата градина е на финалната права - обвинените могат да получат до 20 години затвор. Преди съдът да се произнесе обаче предстоят пледоариите.

Припомняме, Михаил Стоянов бе жестоко пребит и задушен до смърт, вследствие на счупена подезична кост на 30 септември 2008 г. Подсъдими са Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които с приятели „прочиствали" тогава Борисовата градина от хомосексуалисти, а студентът по медицина им се сторил такъв.

Пред журналисти прокурорът по делото - Мариян Маринов заяви, че ще поиска присъда над средния възможен към максимален размер. Важно е да се уточни, че към момента, когато е извършено убийството, Радослав Кирчев е бил непълнолетен, което е съществен фактор при определяне на размера на наказанието. При квалифициращите обстоятелства законът определя за пълнолетния извършител на деянието присъда от 15 до 20 години. Непълнолетният няма да получи максималния възможен размер на наказанието. С оглед на това по случая има допълнителни условности при определяне на наказанието, така че остава да се види как съдът ще се произнесе.

От  друга страна прокурорът изтъкна и отношението им към случилото се - „те не показват никакво съжаление и не съдействат по никакъв начин". Частично е съдействал Радослав, но Александър точно обратното - поведението му, което се вижда при разпитите, е в посока да заличи следите към себе си като участник в престъплението.

Александър и Радослав се явиха със своите защитници. На заседанието отново присъства и майката на убитото момче - Христина Стоянова, която е частен ищец.

Съдът прие съдебно-медицинска експертиза за актуалното здравословно състояние на Кирчев, изготвена от д-р Димитър Николов. Именно тя стана причина и адвокатите да пожелаят делото да се гледа при закрити врата за медиите, тъй като това е лична информация. Въпреки това съдът отхвърли искането на защитата. На подсъдимите бе предоставена възможност да дадат обяснение в случай, че искат.

Александър Георгиев бе сравнително лаконичен. „Не съм убиец, не съм вандал и каквото и да е, което би довело до нечия смърт", заяви той. Подсъдимият обясни, че осъзнава трагедията, която се е случила, но няма отношение по нея. Поради това Георгиев се възползва от правото си на избор и не пожела да отговаря на въпроси.

Другият подсъдим - Радослав Кирчев поиска да даде подробни обяснения и да отговори на всички въпроси. Той също заяви, че не е убиец. Кирчев се оплака, че органите на реда са го били. Подсъдимият разказа, че в деня, когато е бил арестуван, полицаите го качили отзад в колата. От двете му страни имало по един служител на реда. Радослав Кирчев демонстрира движение с ръце, което полицаят упражнил, удряйки го в тялото. По думите му, първоначално са му казвали, че го взимат като свидетел.

На въпрос на прокурора, дали се е срещал със свидетелите Стефанин, Митов в Борисовата градина, Кирчев заяви, че са се засичали, те са били в друга компания, но никога не е имал среща с тях.

Адвокатите на Кирчев и Георгиев се обединиха около становището, че има противоречия в показанията на свидетелката Елисавета Тодорова от досъдебното производство и от повторния й разпит. Поради това съдът прие искането на защитата да бъдат прочетени показанията й от досъдебното производство. От тях става ясно, че Тодорова и убитото момче са били състуденти. Не отговарял на директни въпроси относно сексуалната ориентация, когато го е питала.

Момчето казвало, че е разочаровано от жените. Работел с две колежки, които определял като „странни". Михаил Стоянов не бил много общителен и не е бил конфликтна личност, но пък Тодорова го определя в показанията като „всестранноразвита личност". Тодорова го питала изрично дали има връзка с Явор, но така и не разбрала.

Припомняме, че именно дни след убийството беше задържан 25-годишният приятел на жертвата Явор Борисов, с когото Михаил се бил скарал. След десетки разпити на близки и свидетели обаче Явор бе освободен. От показанията на свидетелката става ясно, че Михаил и Явор са влошили отношенията си след едно ходене на морето.

Адвокатът на другия подсъдим - Александър, представи уверение от Нов български университет, както и от настоящата работа на подсъдимия, които бяха приети от съда към доказателствата.

Тези актуални обстоятелствени характеристики обаче според прокурора не смекчават вината му. Пред журналисти прокурор Маринов каза, че е много хубаво, че за себе си работи и учи, но е прекъснал нечий друг живот на личност, която е можела да го лекува след години.

Прокурорът констатира, че на практика това не са били обяснения. Александър директно заяви, че не е бил там, някой друг е извършил престъплението, но не го посочи. „Радослав повече се оправдаваше защо е признал частично пред оперативните работници участието си в инцидента", коментира Маринов.

Съдът отложи делото с оглед на това страните да се подготвят с пледоариите си. Следващото заседание ще се проведе на 15 юли от 9.00 часа.