Делото за взривовете в базата на „Берета трейдинг ООД" край пътен възел „Петолъчката" продължава в Районния съд в Ямбол, съобщи БНР.

На 5 юни 2012 г. при серия от взривове в складове на боеприпаси загинаха Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремаков, а десетки бяха ранени.

Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата, стопанисвала базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Именно заради неспазване на мерките за безопасност е допуснато взривяване, причинило смъртта на трима души и телесни повреди на други работници.

Делото се гледа по съкратената процедура, тъй като обвиняемите признаха фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт. Разпитани са и всички свидетели.

Делото се гледа при закрити врата заради опасност от разгласяване на секретна информация, представляваща държавна тайна. Така всички показания и разпити както на свидетелите, така и на обвиняемите останаха в съдебната зала. Съдебни заседания са насрочени до края на седмицата. Предстои разпит на трима свидетели и изслушване на техническата експертиза.