Много е тъжно, че 110 км от българо-турската граница, стоят необезпечени. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти по темата за нелегалната миграция и опита на 52-ма мигранти да прескочат българо-турската граница със стълба. Демерджиев взе участие в национално съвещание на МВР със СДВР и областните структури на ресорното ведомство.

Той обясни, че няма външна граница на ЕС, през която да не проникват мигранти. Задачата на МВР е да не допуска тяхното преминаване през територията на страната на апарат, както бе до вчера, каза Демерджиев.

Той добави, че е имал среща с генералния директор на дирекция "Миграция и вътрешна сигурност" в ЕК как да бъдат обезпечени технически 110-те км на границата и как технически изобщо да бъде обезпечена границата. Отпуснати са 141 млн. евро в края на миналата година, които предстои да усвоим и обезпечим границата. Обещанието на ЕК е да ни бъде помогнато с много повече и като ресурс, и като техника, както и по линия на Механизма за солидарност също, обясни Демерджиев.

Той уточни, че границата ще бъде снабдена с безпилотни летателни апарати, като в момента, в който заработят, корупцията ще слезе до нива много близки до нула.

На въпрос как би коментирал хвалбите на прокуратурата, че държавното обвинение отбелязва ръст на досъдебното производство за каналджийство и спад на организираната престъпна група за каналджийство, Демерджиев заяви, че няма спад и не е виждал такава статистика. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии, като МВР работи и по организираните престъпни групи. За да се докаже група, да се установят и съберат доказателства изисква време, добави министърът.

Той се ядоса на въпросите на журналистите затова как служителите на "Гранична полиция" да си свършат по-добре работата, при положение, че си я вършили както трябва. Когато човек е осъден, това означава, че има безспорни доказателства и още повече - когато има сключено споразумение. Колко пъти да заловим даден човек и да се изправи пред съда, за да се докаже, че е виновен, недоумява министърът.

Демерджиев увери, че МВР работи отлично с турските си колеги във връзка със залавянето на помагачите, които спомагат преминаването на мигрантите. България е една от най-активните страни в ЕС, която повдига темата за разследване на групите от Турция до Западна Европа. Ние сме моторите затова да се обединим всички, да си обменяме информацията и чрез координацията на Европол да се борим с проблема с нелегалната миграция, подчерта вътрешният министър.

"Ако някои твърди, че турците активно са пазили границата са - това не е вярно. Натискът на мигрантите рязко намаля и това се отчита не само от нас, но и от ЕК, ЕС, от Фронтекс, както и от Европол", посочи Демерджиев.

Той предупреди, че може да има икономическа миграция от Турция и Сирия след земетресението.

Демерджиев: Опазването на границата е национален проблем

Демерджиев: Опазването на границата е национален проблем

Министърът отчете добри резултати, въпреки засиления мигрантски натиск