Цялата гилдия протестира срещу избора на новите конституционните съдии. Народното събрание се превръща в заден вход, през който хора без опит и нужните качества стават членове на конституционния съд. Управляващите очакват КС да бъде политически орган, който да ги подкрепи. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му Конституционният съд не е втора камара на парламента. Този орган трябва да брани конституцията. Не може да се пращат там политически фигури, които да защитават партийните интереси, подчерта той.

Демерджиев засегна и темата за разследването срещу него за безстопанственост. Той поясни, че обществената поръчка за нови лични документи е стартирала през 2018 г. и е минала през много спънки. По думите му са изминали повече от 4 години от подаването на офертите. При подписването на договора изпълнителят е настоял за индексация, като искането е било за много повече от 81 млн. лв.

Демерджиев недоумява защо министър Калин Стоянов подава сигнал за нередности при встъпването си в длъжност, а месец по-късно прави плащане по този договор. Според него тук има две хипотези - или министърът е приел, че всичко е изрядно, или други обстоятелства са го накарали да плати.

Демерджиев подчерта, че нито той, нито човек от екипа му, са били викани на разпит във връзка с разследването.

Той посочи, че заради забавянето на обществената поръчка е имало реална опасност МВР да не може да издава нови лични документи. Според него това може да се окаже и пречка за присъединяването ни към Шенген.

Бившият вътрешен министър коментира и критиките на Делян Пеевски по адрес на Румен Радев. Според него е проява на наглост лице, санкционирано по Магнитски, да говори за корупция.

НС удари гредата с конституционните съдии, убеден Крум Зарков

НС удари гредата с конституционните съдии, убеден Крум Зарков

Решението на КС било 100% задължително