14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на България от квотата на Народното събрание. Те дори настояват НС да ревизира решението си.

"Процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание, породи изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси", смятат юристите.

Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им, според позицията им.

В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. Отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите", смятат адвокатските колегии.

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора, според тях и напомнят, че съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.

Слави Трифонов: Падна КС - поредният бастион на демокрацията

Слави Трифонов: Падна КС - поредният бастион на демокрацията

Диктатурата на една сглобка завладява държавата за собствените си икономически интереси

Считаме, че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд, чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията, посочват юристите. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава, изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества, допълват в позицията си те. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици.

"С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България, беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от девет години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение № 1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. № 17/2023г., в което ясно е прието, че: "Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.", пишат адвокатите.

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор - без който обществото на практика спира да съществува, смятат те. "Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността. Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии.

Призоваваме Председателя на Народното събрание, Президента на Република България и Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред", настояват още те.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да не отива на клетвата на конституционните съдии в колективния орган. През 2012 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев напусна церемонията по клетва на нови съдии в КС. Държавният глава напусна церемонията преждевременно, тъй като не пожела да присъства на клетвата на Венета Марковска, недоволен, че тя не се е оттеглила, както той и много други я призоваваха.

Инициативата "Правосъдие за всеки" обяви, че ще организира протест срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Той ще се проведе на 24 януари от 18 ч. пред Народното събрание.

Сглобката сглоби Конституционния съд

Сглобката сглоби Конституционния съд

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки