Депутатите попълниха състава на Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Народните представители избраха за конституционни съдии в колективния орган съдия Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

За съдия Белазелков гласуваха 67 гласа "За" на ГЕРБ-СДС, 55 гласа "За" на ПП-ДБ и 32 гласа "За" на ДПС. Против гласуваха групите на "Възраждане" с 33 гласа, БСП - 21 гласа "против" и ИТН - 9 гласа "против". Независимият народен представител Радостин Василев не участва в гласуването.

За Десислава Атанасова да стане конституционен съдия гласуваха - 69 гласа "За" от ГЕРБ-СДС, 55 гласа и 1 глас "против" от ПП-ДБ и 35 гласа "За" от ДПС. Против гласуваха парламентарните групи на "Възраждане" с 33 гласа "против", БСП с 21 гласа "против" и ИТН с 10 гласа "против".

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки
Обновена

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки

БСП няма да подкрепи нито една от трите номинации

Депутатите отхвърлиха номинацията на Цвета Рангелова от "Възраждане" за член на Конституционния съд. Гласуването по парламентарни групи: ГЕРБ-СДС гласуваха с 3 гласа "против" и 62 гласа "въздържал се", ПП-ДБ гласуваха с 46 гласа "против" и 6 гласа "въздържал се" и ДПС - против 35 гласа. Възраждане и ИТН я подкрепиха, докато БСП гласува и за тази кандидатура против.

Припомняме, че вчера "Зелено движение", част от коалицията "Демократична България" излезе с официална позиция относно номинациите за конституционни съдии и призив към колегите си от ПП/ДБ да гласуват против кандидатурите на Десислава Атанасова и Цвета Рангелова. Техните гласове обаче не се виждат в днешното гласуване, което протече при условие на обикновено мнозинство. 

Константин Бачийски, депутат от парламентарната група на ПП-ДБ, също обяви, че ще гласува против кандидатурата на Атанасова.

Борисов доволен, че депутатите не се ритали и не стигнали до бой

Борисов доволен, че депутатите не се ритали и не стигнали до бой

С БСП дебатът излязъл от границите на реалността

Дебатите в пленарна зала преди гласуването преминаха през яростните атаки на номинациите от страна на опозиционните партии, докато мнозинството от ПП/ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС показа здравни нерви и дори първоначално запази мълчание. От БСП декларираха още преди това, че няма да подкрепят нито един от кандидатите, тъй като мачът е свирен, а Георги Свиленски предрече, че изборът на конституционни съдии ще влезе в "Господари на ефира".

"Възраждане" атакуваха преди всички съдия Борислав Белазелков, номинация на ПП/ДБ, както и изобщо фигурите и дейността на депутатите от групата на "Демократична България".

Независимият народен представител и бивш депутат от ПП-ДБ Радостин Василев пък се оказа недоволен, че дебатът се насочва към съдия Белазелков, а в сянка остава втората номинация за конституционен съдия на Десислава Атанасова. Той припомни откъде идва и фразата за "калинките", а пък Атанасова може да стане кралица на калинките в ГЕРБ.

От ИТН атакуваха и двете номинации, влезли в Народното събрание с подписите и на ПП/ДБ, и на ГЕРБ/СДС. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов определи кандидатите за конституционни съдии като "позорни" и "жалка история", а самата кандидатура на Белазелков като "брак по сметка".

Кирил Петков щастлив, че никой не слязъл под червената линия за допустимост

Кирил Петков щастлив, че никой не слязъл под червената линия за допустимост

Призова да няма политически натиск върху съдия Белазелков

Христо Иванов все пак призна, че компромиси в управлението се правят. Дали те ще са си заслужавали, той все още не може да каже. Но е наясно, че ако компромисите не се оправдаят, формацията му ще плати висока цена. Но отрицанието не може да бъде решение, смята той. Направихме много усилия и в този сложен процес всички трябваше да се променим, заяви депутатът и бивш правосъден министър Христо Иванов. Дано да успеем и Бог да ни е на помощ, призова той.

Припомняме, вчера Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата кандидати за конституционни съдии от квотата на парламента. Най-общо и тримата бяха категорични, че няма да се поддадат на политически натиск.

Доц. Христо Христев: Класически политически играчи нямат място в КС

Доц. Христо Христев: Класически политически играчи нямат място в КС

Не вижда юридическия капацитет в неудачната номинация на Десислава Атанасова