Увеличава се затлъстяването сред учениците в България.

Това става ясно от национално проучване за храненето на учениците у нас. То е осъществено от Националния център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика  на Университетската педиатрична болница -София и Катедра „Педиатрия" на Медицинския университет - София.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година. През 2008 г. бе направено проучване само върху храненето на първокласниците.

От него стана ясно, че над 20% от децата в България са с наднормено тегло. За сравнение, преди 10 г. процентът на затлъстелите българчета е бил доста по-нисък - 12-13%.

В националното проучване, което стартира през есента на 2010 г., бяха анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години в цялата страна.

Изследването, проведено от над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози, е широкообхватно. То включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища. Целта е да има актуална и точна информация, която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене

На учениците  от 6 до 19 години са измерени антропометричните показатели - ръст, тегло, обиколка на талията. Предстои данните да бъдат обработени през следващите месеци, като ще се акцентира не само върху храненето на децата и учениците в различните възрастови групи, но и разликите по региони.

Всяко едно от децата е участвало в проучването само след родителско съгласие.

Според доц. д-р Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани.

Припомняме, през септември  2009 г. влезе в сила Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците. С  нея се въведоха строги изисквания и правила за храненето в училищата и предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети.

Наредбата категорично забрани нездравословните храни -  пържени картофени и зърнени изделия; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, сиропирани сладкиши; сухи супи и сухи бульони.

Децата са най-големите бенефициенти на европейската схема "Училищен плод", която се администрира от държавен фонд „Земеделие" на Министерството на земеделието и храните. Очаква се през учебната 2010-2011 година общо 126 710 деца от 1061 учебни заведения  у нас да получават два пъти в седмицата пресни плодове и зеленчуци.

Размерът на финансовата помощ за закупуване на тези продукти възлиза на 2 601 356,30 лв.

Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и чрез съфинансиране от държавния бюджет. Целта е да създадат трайни навици в подрастващите да консумират здравословни храни.