Директорът на ВМА ген. Стоян Тонев заяви, че парите, заради които прокуратурата обвинява Жени Начева, че е дала неправомерно на болницата, са отишли за парно, ток и вода. Пред "Хоризонт" Стоян Тонев потвърди, че става въпрос за близо 512 хил. лв.

Тези разходи са реалните разходи, които са направени във връзка с договора, който е сключен със Здравната каса. Аз не разписвам разходите, които са по отношение на договора със Здравната каса. Аз разписвам разходите, които са болницата, а те са ток, вода, парно, заяви Тонев.

Той поясни, че Начева, която работи в НЗОК от 2003 г. се е занимавала точно с бюджета на Касата и затова е била избрана за неин шеф.

Финансовият директор на болница "Токуда" Ренета Инджова заяви, че не е получила споменатите в обвинението срещу Жени Начева 327 000 лв.

Тези 327 000 лв. все още седим и ги чакаме, защото това са надлежно извършени дейности през юли и септември 2009 г., които и до този момент не са ни изплатени от НЗОК, изтъкна Инджова.

Припомняме, прокуратурата повдигна обвинение срещу шефа на Здравната каса Жени Начева, бившия здравен зам. министър Емил Райнов и Веладин Битолски.

На Начева са повдигнати 2 обвинения за престъпления по служба, на Райнов две обвинения за търговия с влияние, а на Битолски, че е бил съучастник на Емил Райнов.

На тримата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на по 2000 лв. за всеки.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на НЗОК, при положение, че г-жа Начева подаде своята оставка.