Дирекцията за национален строителен контрол прекрати действието на удостоверението за упражняване на строителен надзор на фирма "Инекс консулт ООД" заради редица нарушения, вписани в поддържания от дирекцията Регистър на административнонаказателните производства.

При строеж на жилищна сграда във Варна "Инекс консулт ООД" е допуснала отклонения от одобрения инвестиционен проект. Заради това от заместник-началника на ДНСК е издадено наказателно постановление с наложена имуществена санкция в размер на 2 500 лв. Постановлението не е обжалвано и е влязло в сила на 2 септември 2015 г.

Фирмата не е спряла своевременно изпълнението на строеж "Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Мираж" в курорта. "Св. Св. Константин и Елена", и комплекс "Слънчев ден" във Варна, при безспорно установени нарушения. Въз основа на това заместник-началника на ДНСК е издал наказателно постановление, потвърдено от Варненски районен съд. То е влязло в сила на 28 януари 2016 г., след изменение на наложената имуществена санкция от страна на съда.

Фирмата била консултант по договор, възложен от Международен панаир Пловдив АД и заради това изготвила комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционен проект на строеж "Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Мираж" във Варна.

В него липсва оценка относно съответствието на инвестиционния проект с предвижданията на подробния устройствен план, с правилата и нормативите за устройство на територията, с други специфични изисквания към определени видове строежи и изисквания на влезли в сила административни актове.

За нарушенията е издадено наказателно постановление от заместник-началника на ДНСК с наложена санкция в размер на 30 000 лв. След обжалване, постановлението е потвърдено от Административен съд - Варна и е влязло в сила на 23 февруари 2016 г.