Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу мъж, предложил подкуп на полицай, съобщиха от Софийска градска прокуратура. В колата на обвиняемия имало чужденци, той шофирал без книжка и без документи за автомобила.

Ако бъде признат за виновен, законът предвижда наказание до 10 години "лишаване от свобода" и глоба до 15 000 лева.

На 06 август 2016 г. на АМ "Хемус", при разклона за село Яна с посока изход град София към град Ботевград, двама полицейски служители спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф".

При проверката те установили, че шофьорът е без документи - Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство (СРМПС) и Свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС).

В проверявания автомобил били и седем мъже с чужд произход. Шестима от тях притежавали регистрационни карти на чужденци, а единият без документи.

Полицейските служители започнали да оформят документите за установените нарушения. По това време обвиняемият извадил от джоба си свити банкноти, обърнал се към един от тях и му казал "Това е за Вас , за да се оправим". След това мушнал в пепелника на служебния автомобил свити банкноти. Те са иззети по съответния ред.

На обвиняемият бил съставен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН), за това че е управлявал лек автомобил без да притежава нужните за това документи.

Разпитан в качеството на обвиняем мъжът заявил, че полицаите са му поискали пари, за да го пуснат, но тъй като той им дал по-малко, те го задържали. По-късно, чрез защитника си, поискал делото да се реши с "извънсъдебно споразумение".

Спрямо обвиняемия има невлязла в сила присъда за грабеж и неприключени прокурорски преписки за противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава през държавата.