Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо полицейски служители за грабеж и подкуп, взет чрез изнудване.

Подсъдимите са 33-годишен мъж с инициали П.А. и С.М. - на 45 години. Двамата съучастници отнели общо 5 000 кутии цигари на стойност 37 500 лева, както и 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи. Всичко било на стойност 41 500 лева. Полицаите си присвоили чуждите вещи чрез сила и заплахи.

На съд са предадени и С.М., на 45 г., В.Г., на 32 г., Г.И., на 38 г., и Ж.К., на 33 г. Те са обвинени, че в качеството си на пслужители на МВР - старши полицай към отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР-Пловдив и полицейски служители към РУ на МВР- гр. Раковски - са поискали подкуп от 20 000 лева чрез изнудване и злоупотреба със служебното си положение.

През декември 2016 г., в Пловдив потърпевшият М.М. превозвал цигари без бандерол. Обвиняемите П.А. и С.М. имали предварителна информация за това какво превозва М.М., поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка. Те го заплашили, че ако не им се подчинява, ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друг автомобил, в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса на М.М.

На 15 март 2017 г. М.М. бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това обвиняемите С.М., Г.И., В.Г. и Ж.К. се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че "работата е сериозна" и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край село Войводиново. Там обвиняемият С.М. чакал в черен джип. Паричната сума били разделена между четиримата обвиняеми.

Спрямо обвиняемият Г.И. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", като той е бил задържан до 31 декември 2018 г. , наложена му е забрана да напуска пределите на страната. В.Г. и Ж.К. също са с мярка за неотклонение "парична гаранция", а обвиняемите С.М. и П. А. са с мярка за неотклонение "задържане под стража" по друго наказателно производство.

Предвиденото от закона наказание за грабежа, за който е повдигнато обвинение на двама от обвиняемите, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.