"Новоприетият Закон за бедствията преформулира основната ни задача - вече няма да реагираме само на бедствия, а ще се стремим към превенция", разказа в интервю пред "24 часа"  директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Спасителите ще оказват подготовка на населението, обучение на децата и други мерки, така че да сме по-добре подготвени като държава. До началото на 2018 г. във всички общини ще бъдат създадени доброволни отряди. Сега има в 176 общини с 2600 членове. Целта е да станат 5800, уверява главен комисар Николов.

Следващият момент е да се намали рискът от бедствия. Всичко това ще залегне в нова стратегия до 6 месеца. Чрез Еврокомисията поканихме експерти, които да се заемат с проверка на организацията ни, обясни Николов и увери, че 90% от препоръките им вече са в Закона за бедствията.

Доброволческите отряди са реагирали на 339 сигнала през 2015 година. По време на жътвата те са нашите очи и уши. Работят активно с пожарникарите - наблюдават и при неспазване на правилата докладват, за да се предприемат например мерки при използване на неизправна техника. Започна и оборудването им.

Голяма част от по-старите пожарни, които вече не се ползват, но са изправни, се предават на общините, за да могат доброволците да са по-ефективни, допълни Николов.