Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно до дни. Това съобщи адвокат Илиян Василев на заседание на Апелативния специализиран съд.

Двамата са издирвани с европейска заповед за арест от края на август. Ръководителят на Спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев заяви в началото на месеца, че семейство Арабаджиеви се укриват и за тях е издадена червена бюлетина и се издирват от Европол и Интерпол.

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Заради укриване на данъци от фирми

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари. В края на август месец при спецоперация в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари.

Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се издирват и от Интерпол

Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се издирват и от Интерпол

Броят с машина на БНБ парите, открити при обиските на Арабаджиеви

Днес Апелативният специализиран наказателен съд гледа жалба на специализираната прокуратура срещу пускането под парична гаранция на други трима от групата - синът им Вълчо Арабаджиев, Ромелия Кирилова и Елена Караянева. 

Семейство Арабаджиеви са укрили данъчни задължения от "Захарни заводи" и "Виктория Груп" Пловдив в размер на над 9 милиона лева за периода 2013-2018 г. Такива нарушения изложиха от прокуратурата пред апелативния спецсъд (АСНС) по време на днешното заседание, на което се разгледа обжалването на наложената мярка за неотклонение "парична гаранция" на Вълчо Арабаджиев, Румелия Кирилова и Елена Караянева.

Иван Гешев: Арабаджиеви се укриват

Иван Гешев: Арабаджиеви се укриват

Кой държи 10 млн. кеш? Това са изпрани пари

Според прокуратурата тримата подсъдими трябва да получат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", защото има реалната опасност подсъдимите да се укрият, да извършат ново престъпление, да манипулират доказателствените източници и въздействие върху свидетели. Лишаване от свобода за срок от три години, поискаха още магистратите от съда за извършеното от Арабаджиев престъпление.

Прокуратурата представи и шест броя разпечатки от Търговския регистър (ТР) за участието на Вълчо Арабаджиев в други търговски дружества.

Вълчо Арабаджиев излиза на свобода срещу гаранция

Вълчо Арабаджиев излиза на свобода срещу гаранция

Под гаранция са и двете "счетоводителки"

Както на предишното съдебно заседание, така и днес съдът счете, че няма конкретни данни и доказателствени сведения за извършеното от Вълчо Арабаджиев престъпление.

Адвокат Найденова, подзащитник на Румелия Кирилова и Елена Караянева, помоли съдебния състав да не се съгласява с доводите на прокуратурата, защото липсвали достатъчно доказателства за участието на двете й клиентки както в организираната престъпна група, така и в разпределянето на имуществото. Тя поиска да се обърне внимание на ревизионните доклади и актовете, защото в тях било посочено, че данъчните задължения се формират по преценка на съответния орган, който извършва ревизията.

ДАНС да анализира откъде са парите на големите фирми

ДАНС да анализира откъде са парите на големите фирми

Днешните богати са много по-богати от зората на демокрацията, коментира Красимир Стойчев