В хода на акцията на спецпрокуратурата и полицията в софийския хотел "Маринела" и пловдивския хотел "Марица" са задържани около 10 души. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Броят на задържаните е динамичен в посока увеличаване, обясни още прокурорът.

По думите на Гешев собственикът на хотела Ветко Арабаджиев не е сред задържаните. Гешев обаче не спомена името "Арабаджиев".

Стана ясно, че собственикът заедно с други членове от семейството му не са в България от началото на месец август. Прокуратурата обаче имала данни и доказателства, доказващи вината на трима души от семейството на Арабаджиев. Дали срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения зависи от наблюдаващите прокурори.

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Заради укриване на данъци от фирми

"Става въпрос за разследване на Специализираната прокуратура, което се извършва от следователи към спецпрокуратурата. Обемът на разследването и насочеността му е за престъплението организирана престъпна група, извършваща престъпления - пране на пари и престъпления против данъчната система", каза още Гешев.

В хора на претърсванията са намерени 150 000 лева, от които 60 000 били в кутия за обувки. Собствеността на сумата не е ясна. По думите на Гешев се очаква да бъдат открити много повече пари.

Иззети са редица документи.

Предстои да бъдат претърсени и други адреси и автомобили. До утре ще е ясно какво е намерено в хода на обиските.

Към момента няма повдигнати обвинения. Такива обаче могат да се очакват до края на деня или утре, което зависило от наблюдаващите прокурори.

Пред журналисти директорът на НСлС Борислав Сарафов отказа да коментира акцията в София и Пловдив с думите, че Националното следствие се занимава с разследването на катастрофата край Своге.

В началото на акцията беше обявено, че следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци в особено големи размери чрез подправяне на документи. Според прокуратурата разследването е и за пране на пари.

Установено било, че в периода 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа "липсващи търговци". Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на ДДС.

Установено било също, че в периода 2016-2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

По-рано от хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Припомняме, хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.