Българското посолство в Триполи е направило постъпки пред либийските власти за посещение на заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев при петте български медицински сестри в затвора Джудейда.

Очаква се визитата да се осъществи в близките дни, предаде БНР. След като пристигне в Триполи, Ганев се очаква да се срещне с либийския защитник на медиците Осман Бизанти, който междувременно трябва да се завърне от посланическо посещение в Мека. Дипломатите ни в Либия вече са отправили и искане по един роднина на шестимата български медици да ги посетят в периода 9 - 17 януари.

Отговор от официалните власти в Джамахирията все още не е получен. Няма яснота и дали утре ще бъде разрешено свиждане на д-р Здравко Георгиев със съпругата му Кристияна Вълчева. Не се знае и дали в неделя посланикът ни Александър Олшевски ще бъде допуснат до среща с петте българки.

Режимът на достъп до сестрите след повторното обявяване на смъртните присъди на 19 декември бе променен, без за това да е дадено обяснение от затворническата администрация.

В близките дни трябва да е готов и преводът от арабски език на 107-те страници с мотиви на смъртните присъди. От 28 декември тече едномесечният срок, в който защитата на осъдените на смърт медици трябва да внесе жалба пред върховния съд на Либия.