Съдебните сгради и като цяло ресурсното обезпечение на съдебната система са изключително важни, за да функционира тя добре.

Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на блиц контрол в правната комисия на НС.

Тя призна, че има проблем със сградите, в които се помещават съдилищата в страната, като увери, че ще се търси балансирано решение за съдебните сгради. Около 1000 сгради обгрижва МП в цялата страна. Оказало се, че във ведомството на Златанова няма точна информация в какво състояние са сградите на Министерство на правосъдието.

Като поела поста, тя се натъкнала на интересен случай - в жилищна собственост на повереното й ведомство от 1959 година живеят хора и дори вече 3-4 поколения, при това без правно основание.

Стана ясно, че Софийският районен съд съвсем скоро ще е в нова сграда, тъй като приключват довършителните дейности.

Наложило се отводняване на приземния етаж в хода на ремонта.

Най-късно до края на годината новата сграда ще бъде предадена на СРС, увери Зинаида Златанова.

3 милиона лева е отпуснало Министерството на финансите на ВСС за техническо оборудване на СРС.

Припомняме, преди дни шефът на районния съд в София заведе медиите в новата сграда, където се оплака от огромното забавяне по нейното довършване.

Емил Радев от ГЕРБ попита правосъдния министър защо се бави изграждането на новата съдебна палата във Варна. Депутатът подчерта, че варненските съдилища са сред най-натоварените в страната.

Вицепремиерът Златанова поиска по-често да отговаря на депутатите в комисията на блиц контрол, защото предизвикателствата пред съдебната ни система били много.

Във Варна съдиите също работели при лоши условия, както колегите им в София. Поради липса на финансиране варненци нямат нова съдебна палата, стана ясно от думите й. Строежът започва преди 5 години, но икономическата криза го забавя.

Янаки Стоилов от БСП пък попита какви конкретни стъпки трябва да предприемем, за да отговорим на критиките по механизма за наблюдение, прилаган от Брюксел.

Подготвяме следващите стъпки, посочи Златанова, която каза, че до месец ще има документ, който да набележи основните стъпки за реформата в съдебната система. Тези стъпки ще надграждат досега постигнатото, категорична бе правосъдната министърка.

Нов закон за съдебната власт и нов наказателен кодекс, планира МП да представи на внимание на обществеността. Подготвя се и стратегия за човешките ресурси в съдебната система. Той ще се базира на анализ на натовареността на съдиите. МП ще изготви и съдебна карта на страната.

Ще се прави анализ и на това колко струва един съдебен процес в различните съдилища.