Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе в едномесечен срок по жалбата на Илия Измирлиев - шофьорът на автобуса от трагедията в Лим.

Той бе признат за виновен за непредумишлено убийство на повече от две лица от великотърновският окръжен съд.
Впоследствие тази присъда бе потвърдена от апелативния съд във Велико Търново.

Пред съда обвиняемият заяви, че съжалява за станалото, но няма вина.

Представители на държавното обвинение поискаха потвърждаване на решението на великотърновския апелативен съд с мотивите, че има събрано достатъчно доказателства, които доказват вината на Илия Измирлиев.

Обвинението уточни, че случаят е особено тежък, тъй като Измирлиев, който е професионален шофьор, не е предприел нужните средства за избягване на катастрофата.

Представителите на гражданските ищци по делото - родителите на загиналите деца в река Лим, адвокатите Йорданка Вандова и Васил Василев уточниха, че наказанието наложено от апелативния съд, а именно 4 години лишаване от свобода и загуба на свидетелството за управление на МПС за една година, е твърде занижена за извършеното от страна на Измирлиев, който е обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост на повече от 2 лица.

Представителите на гражданските ищци пискаха ВКС да отхвърли иска на Измирлиев за отмяна на решението на апелативния съд във Велико Търново.

Защитникът на обвиняемия Любен Лашков посочи, че са нарушени процесуалните правила, липсва пълно изясняване на доказателствата, от една страна, а от друга страна великотърновският апелативен съд е отказал назначаването на нова комплексно-техническа експертиза на автобуса, поискана от защитата.
В тази експертиза защитата на обвиняемия Измирлиев е настоял да участват освен технически експерти и транспортен психолог.

Адвокат Лашков припомни, че има разминаване между първата и втората техническа експертиза.

Общият брой на техническите експертизи по делото за катастрофата край река Лим са три.

Като основна причина за инцидента се посочва скъсването на шарнирен болт от кормилната щанга на автобуса, което е довело до загуба на управление на автобуса и оттам до катастрофа.

Адвокат Лашков уточни, че самият завой, където е станал инцидентът, се характеризира със сложност и странност, което е затруднило действията на неговия подзащитен да вземе необходимите мерки за предотвратяване на фаталния край.

Вторият защитник на Измирлиев адвокат Симеонов поддържа казаното от Лашков и допълни, че въззивният съд във Велико Търново е отказал искането за събиране на нови доказателства по самия процес, а тази инстанция е последната, където могат да се събират такива доказателства.
Двамата адвокати поискаха връщането на делото на апелативния съд за дораглеждане, в случай, че съдът не реши да оправдае техния подзащитник.

Адвокат Вълчев, представител на фирма „Пампорово", собственик на автобуса, шофиран от Измирлиев, заяви, че поддържа казаното от адвокатите на подсъдимия.

В заключителното си слово държавният обвинител допълни, че всички възражение на защитата са неоснователни и не могат да бъдат причина делото да бъде върнато за преразглеждане.

Очаквам всичко да приключи, защото така не може повече да се живее.
Това каза преди началото на заседанието Георги Манзаров - баща на Юлиян Манзаров, който загина при трагедията в река Лим.

Обвиняемият по делото Измирлиев не пожела да отговори на многобройните журналистически въпроси.
Само заяви, че се надява на справедливост.

Бащата на Юлиян Манзаров подчерта, че за катастрофата вината е на шофьора, който е хвърлил автобуса в реката, но има и други виновни, които са дали на шофьора такъв автобус да пътува с него - фирма "Пампорово", на която принадлежи автобусът.

Георги Манзоров каза, че присъдата, която ще произнесе съдът няма да върне тези, които загинаха при катастрофата, но една справедлива общественозначима присъда трябва да покаже, че човек трябва да бъде отговорен.

На реплика, че все пак след катастрофата шофьорът е помагал за спасяването на децата и това не се ли явява смекчаващо вината обстоятелство, Манзаров отговори, че реакцията на шофьора - да спаси децата - е била най-логична и затова апелативния съд намали присъдата от 7 на 4 години.

В заключение Георги Манзаров обвини системата като главен виновник за всичко - както за катастрофата при река Лим, така и за катастрофата в Бяла.

Няма достатъчно грижи за хората и система трябва да издигне живота на хората, най-вече на децата в култ, за да не се случват повече такива неща, допълни бащата на Юлиян.