За опит за измама на украинци с български корени съобщи пред БНТ Райна Манджукова - председател на Център на бесарабските българи у нас.

По думите й, са се активизирали хора, които масово предлагат на бесарабски българи бързо издаване на българско гражданство или документ за постоянно пребиваване. Манджукова напомни, че за пребиваване в България е достатъчно да имат само статут на бежанец.

"Искам да кажа, надявам се да ме чуят повече от нашите сънародници, които вече са тук и са с български произход, моля ви - не се доверявайте на такива предложения. И в двете процедури се изискват документи, които трябва да бъдат издадени в Украйна. Сами разбирате, че в момента няма как Украйна да ви издаде нито свидетелство за съдимост, нито медицинско свидетелство", обясни Манджукова.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

По думите й тя лично и нейната организация са в контакт с държавните институции. "Разбираме, че това е безпрецедентна криза. Това не са сирийци, които идват на талази, без документи. Никой не е очаквал, че в 21 век ще има бежанци от цивилизована държава", допълни Манджукова.

Тя припомни среща в петък, имахме среща с щаба, координиран от вицепремиера Калина Константинова и за пръв път ни казаха - имаме нужда от вас и ние започнахме да работим, разпределихме се по групи.

Бежанците, които вече са тук - те питат, задават въпроси, допълни Манджукова.

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

Иван Кючуков: 100% от хората ще продължат пътя си извън България

Не мога да оправдая примерно една дирекция "Полиция", в която районните управления не знаят, че има задължителна регистрация на бежанци, масово се оплакват хора, че от районното ги изпращат в "Миграция"... бежанци. Не е трудно да се пусне едно писмо до Районните управления, коментира Манджукова.

Тя сподели, че нейната организация настанява бежанци в домакинства, при хора, които са готови да отворят вратите на домовете си. За разлика от хотелиерите, никой от тези хора не е задал въпроса дали ще получи някаква държавна компенсация и каква.