Задържаният на 10 март от служители на Сектора за борба с организираната престъпност в Сливен Даниел Кутев по обвинение, че е организирал канал за трафик на момичета в Германия, е пуснат в домашен арест по здравословни причини, съобщиха от ОД на МВР.

Кутев беше задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане.

В ареста той се оплакал от задушаване, а по-късно представил и медицински документ, според който има кожно заболяване, налагащо поддържане на специална хигиена.

Това е дало основание на съда да му наложи по-лека мярка - домашен арест, съобщи БТА.

Разследващите полицаи обаче изразяват остро недоволство, тъй като според тях подобни грижи задържаният може да полага за себе си и в ареста. Но това, което ги безпокои е, че той може да повлияе на свидетели и да попречи на разследването.

Припомняме, 38-годишният Даниел Кутев беше задържан след неколкомесечна оперативна работа от служителите от сектор "Борба с организираната и тежка престъпност" при ОД на МВР-Сливен.

Установено е, че от 2005 г. до 2008 г. той е организирал канал за трафик на хора, склонявайки към проституция момичета на възраст между 19 и 25 години от Сливен и от региона.

Сумите, придобити от трафик на хора за посочения период, възлизат на около 200 000 евро. Паричните потоци, получени от престъпната си дейност, Кутев влагал в търговия с автомобили - втора употреба, и  в изграждането на търговски обекти.

При операцията на 10 март е извършено претърсване в имоти на задържания, откъдето са иззети документи за внос на автомобили от ЕС, документи за финансови операции и преводи на парични средства от страната и от чужбина и други веществени доказателства.

Според полицейски източник, задържаният имал "впечатляващи" физически данни. В ареста обаче се оплакал от прилошаване и задушаване и се наложило да бъде викан екип от Спешна помощ, за да го прегледа. По-късно представил и медицинско удостоверение за кожно заболяване.