Допълнителните експертизи по делото за смъртта на 9-годишното момче от Кардам потвърждават, че то е починало вследствие на отравяне с фосфин. Газът се е съдържал в таблетки за борба с дребни гризачи, съобщи БНР.

Досъдебното производство е прехвърлено от Районната прокуратура в Генерал Тошево на Окръжната прокуратура в Добрич.

Все още няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица. Аутопсията на детето показва високо съдържание на отровния газ в черния му дроб.

Силно токсична отрова за гризачи убила детето в Кардам

Силно токсична отрова за гризачи убила детето в Кардам

По думите на Цацаров това е водещата версия към момента

Досъдебното производство се води за причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, които са опасни за живота и здравето.

По думите на наблюдаващия прокурор Пламен Николов работата с отровни препарати е регламентирана дейност и с тях трябва да боравят само определени лица и при спазване на строго определени изисквания за безопасност.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Майката на натровените деца от Кардам изчезна

Майката на натровените деца от Кардам изчезна

Опасяват се, че е избягала с дарените средства

Припомняме, 9-годишното дете почина на 29 октомври. Предполага се, че то и сестрите му, които бяха приети в болница в тежко състояние, са се натровили от храна, купена в местния магазин.

Ден по-късно стана ясно, че семейството постоянно мени версиите си за инцидента и не дава конкретна информация какво точно са яли децата, възпрепятствайки по този начин разследването.

Семейството на натровените деца от Кардам мени версиите си

Семейството на натровените деца от Кардам мени версиите си

Във ВМА ще бъде извършена съдебно-техническа експертиза