В България има хора, които от 15 години не са ходили на лекар, защото не могат да си го позволят. Минимум 500 хиляди българи нямат достъп до медицинска помощ.

Това заяви доц. Атанас Щерев, депутат от Българска нова демокрация, цитиран от health.bg.

„Пътувам в Пазарджишка, в Старозагорска и в други области, за да правя безплатни профилактични прегледи. Много от хората споделят, че по 10-15 години не са ходили на лекар, защото не могат да си позволят това." - поясни доц. Щерев.

Той посочи, че по броя на лекарите, болниците и болничните легла България е съизмерима с другите страни от Европейския съюз, но по отношение на общата и детската смъртност, както и смъртността от различни социално значими заболявания, показателите ни са сред най-лошите в Европа.

„Това означава, че ресурсите не се използват както трябва." - коментира доц. Щерев.

Той подчерта, че по данни от европейски статистически проучвания, 8,3 на сто от брутния вътрешен продукт на България отиват в здравеопазването, като 40-50 процента от средствата се заплащат директно от пациентите - като доплащания в лечебните заведения, разходи за лекарства и консумативи.

„През миналата година за покупки на лекарства в аптеките са платени 1 милиард и 550 милиона лева, като близо 40-50 на сто са плащания „на ръка" от гражданите. Лекарство, за което у нас пациентите плащат 20 евро, във Франция би струвало 2-3 евро, защото там при реимбурсирането за пациента остава да плати около 5 процента от стойността. У нас хората плащат близо 50 процента." - поясни доц. Щерев.

По думите му, необходимите за здравеопазването оздравителни мерки са болезнени и някои от тях няма да бъдат приети добре от хората, но те трябва да бъдат предприети.

„Управляващите предлагат решение на парче, с отложен срок на изпълнение - 2009-2010 година, което е несериозно. За да се набележат конкретни мерки, трябва да се приеме национална здравна стратегия, също и национална здравна карта." - коза още доц. Щерев